تغذیه کوهنوردان در ماه مبارک رمضان
در ماه مبارک رمضان آندسته از کوهنوردانی که روزه میگیرند باید در خصوص تغذیه خود مواردی را رعایت نمایند تا دچار مشکل و افت توانائیهای جسمانی و فیزیولوژیکی نگردند.
این موارد به شرح زیر میباشد:
۱- حتما از ۳ وعده غذائی شامل سحری، افطاری و شام استفاده کنید. به عبارت دیگر هیچ وعده غذائی را حذف نکنید.
۲- فعالیت ورزشی و کوهنوردی را در خنک ترین ساعات روز و در صبح زودتر شروع کنید. ترجیحا در این ماه از کوهنوردی سنگین و جدی پرهیز کنید.
۳- در سحری و در برنامه های کوهنوردی بجای استفاده از کربوهیدرات های ساده از کربوهیدراتهای پیچیده مانند نان، ماکارونی، برنج بصورت عدس پلو، لوبیا پلو، باقلی پلو همراه با انواع گوشت استفاده کنید.
۴- از مصرف زیاد قهوه و چای در برنامه های کوهنوردی در هنگام شب در این ماه خودداری کنید. زیرا باعث از دست دادن آب بدن میشوند و فعل و انفعالات شیمیائی بدن با مشکل روبرو میگردد.
۵- مصرف سبزیجات، میوه ها و مغزها را فراموش نکنید بخصوص بعد از شام.
۶- از مصرف چربیهای حیوانی و روغن های نباتی جامد خودداری کنید.
۷- همراه با افطار شیر استفاده کنید. افطار خود را با آب ولرم و خرما یا یک قاشق عسل اغاز کنید. ازمصرف زولبیا و بامیه حتی الامکان پرهیز کنید و یا به مقدار کم استفاده کنید. فرنی و تر حلوا نیز افطاری مناسبی هستند مشروط بر اینکه به مقدار مناسب استفاده گردند.
۸- مصرف آب بخصوص آب ولرم را به هنگام افطار و سحر فراموش نکنید
۹- فاصله بین افطاری و شام را ۱.۳۰ تا ۲ ساعت قراردهید.
۱۰- در کوهپیمایی و کوهنوردی مراقب علائم اولیه گرمازدگی باشید. (کم آبی خود پیش زمینه گرمازدگی است)
شربت های ضد عطش سحر کدامند؟
شربت آبلیمو
شربت خاکشیر
شربت بیدمشک
زمان افطار تا سحر از عرقیات خنک مثل شاطره و کاسنی استفاده کنید تا حرارت کبد و قلب فروکش کند و تشنگی برطرف شود.
بدترین کاری که با بدن خود می توانید بکنید این است که از افطار تا سحر بیدار بمانید و مداوم غذا بخورید! این کار آسیب های بسیار جدی به بدن وارد می کند.
پیشگیری از تشنگی روزه داران
نوشیدنی تخم شربتی به دلیل نگهداشتن آب در دانههای این گیاه در ساعات پایانی سحر توصیه میشود.
نوشیدن سه قاشق گلاب در هنگام افطار بسیار مناسب است.
گلاب به دلیل خاصیت ضد «سودا» که دارد، خاصیت دارویی داشته و برای تقویت معده مفید است.
دوغ در افطار ممنوع؛ زیرا دوغ موجب بیحالی و بی حسی بیشتر بدن می شود.
علل نوشیدن آب گرم بعد از افطار به جای آب سرد و یخ جلوگیری از ترک خوردگی دندان ها و سلامت کبد و معده است.
در ماه رمضان از مصرف میوه غافل نشوید.
قبل از خواب با مصرف یک عدد سیب می توانید هم به کاهش وزن خود کمک کنید و هم دهان خود را ضد عفونی نمایید.
ماه رمضان مبارک